piątek, 16 stycznia 2015

Przykładowy jadłospis, żeby brzuch nie wyglądał jak balon!

Dziś kontynuacja wczorajszego posta: http://fitujemy.blogspot.com/2015/01/jesli-brzuch-wyglada-jak-balon-dieta-na.html
Jeśli zmagacie się z wzdętym brzuchem i podejrzewacie, że to wina diety, polecam spróbować tego jadłospisu. Co prawda, jeden dzień eksperymentu to nie jest wystarczająca ilość czasu, by stwierdzić alergie pokarmowe czy nietolerancje, jednak nawet po jednym dniu możemy zauważyć, czy jest nam ''na brzuchu lżej''. Przedstawione dania są lekkostrawne.
Dla osób intensywnie ćwiczących kaloryczność posiłków, ilość białka wydadzą się za niskie, jednak jest to tylko 1 DZIEŃ, po którym będziemy mogli już coś powiedzieć o reakcjach naszego organizmu na różne pokarmy.

Staramy się jeść regularnie, co 3 godziny. Śniadanie do godziny po przebudzeniu, kolacja 2/3 godziny przed snem.

RANO:
Po przebudzeniu pijemy szklankę ciepłej wody z sokiem wyciśniętym z połowy cytryny.
Jeśli zmagamy się z zaparciami, dodajemy do tego suszoną śliwkę, którą przy śniadaniu zjadamy.
Przed śniadaniem dodatkowo możemy wypić szklankę/dwie wody.
Posiłków nie popijamy.

ŚNIADANIE (ok. 460kcal): JAGLANKA Z JABŁKIEM
1,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej (na wodzie)
starte średnie jabłko
5 migdałów
łyżka pestek dyni
pół łyżeczki cynamonu

Do ciepłej kaszy dodajemy jabłko, orzechy i pestki, posypujemy cynamonem.

Około 30 minut po śniadaniu polecam wypić herbatę ziołową lub zieloną.


II ŚNIADANIE (ok.300kcal): KOKTAJL ZDROWIA
2 garście świeżego szpinaku baby
sok wyciśnięty z 1 pomarańczy
2 owoce kiwi
pół dojrzałego awokado
2 łyżki posiekanej natki pietruszki

Wszystkie składniki miksujemy razem na gładki napój.


OBIAD (ok.450kcal): ZUPA KREM I PIERŚ INDYKA Z BROKUŁAMI
150g piersi indyka
opakowanie mrożonej włoszczyzny
szczypta czarnego pieprzu
100g brokułów
łyżeczka oliwy z oliwek
2 kromki chleba razowego

Włoszczyznę gotujemy z piersią indyka, aż mięso się całkowicie ugotuje i straci całą surowość.
Gotujemy także brokuła.
Po wyjęciu z zupy mięsa, odlewamy część wody, a pozostałą zupę miksujemy na gładki krem.
Kroimy chleb na grzanki, tostujemy je na suchej patelni.
Posypujemy nimi zupę. Obok na talerzu podajemy pierś indyka i brokuła, polewamy go oliwą.


PODWIECZOREK (ok.290kcal): TWARÓG Z WARZYWAMI
150 gram twarogu półtłustego (lub serka wiejskiego)
5 łyżek dowolnych kiełków
1 duży ugotowany burak
2 średnie marchewki

Twaróg mieszamy z kiełkami. Do tego robimy koktajl z buraka i marchewek, lub zjadamy je pokrojone w słupki.



KOLACJA (ok.280kcal): SAŁATKA Z JAJKAMI
2 jajka klasy M
10 liści sałaty lodowej
garstka świeżego szpinaku
garstka rukoli
1/4 papryki czerwonej
1/4 papryki żółtej
kilka plasterków zielonego ogórka
4 pomidorki koktajlowe
pół łyżeczki oliwy z oliwek
malutka szczypta suszonej bazylii

Sałatę rwiemy na drobne kawałki, resztę warzyw kroimy i układamy na talerzu.
Jajka gotujemy na twardo, obieramy, kroimy w ósemki i kładziemy na warzywa.
Oliwę delikatnie mieszamy z bazylią, polewamy sałatkę.


SUMA ok. 1780 kcal

Ten jadłospis kieruję do osób, których brzuch jest naprawdę ''wymagający''.
Polecam spróbować tego jadłospisu i ocenić, jak będzie się miała sytuacja.
Pamiętajcie, że aby móc chwalić się płaskim brzuchem, bardzo ważna jest nasza postawa ciała!
Dlatego - ściągnijmy łopatki, wyprostujmy plecy i od razu lepiej!


Pozdrawiam! :)













2 komentarze:

  1. Na pewno wypróbuję przepis na koktajl, jaglankę i salatke z jajek:)

    OdpowiedzUsuń
  2. do koktajlu możemy także zamiast soku z pomarańczy (sami wyciskamy sok!), dodać ulubioną zieloną herbatę, wcześniej zaparzoną i już w miarę schłodzoną - mega orzeźwienie! :)
    polecam !

    OdpowiedzUsuń