sobota, 10 stycznia 2015

Najlepsze na świecie: Zawijane żytnie naleśniki z serem i tuńczykiem

Te danie jest moim obiadowym hitem!
Bardzo zdrowe, pyszne. Jeśli macie ochotę na coś innego niż ryż+kurczak, koniecznie spróbujcie tego!
Wystarczy dodać porcję warzyw i obiad gotowy! :)




 Składniki:

Na naleśniki (wychodzą 3 dość grube):
-1 jajo
-7 łyżek mąki żytniej typu 2000
-ok. 3/4 szklanki wody gazowanej (ile ciasto potrzebuje)

-3 plasterki sera żółtego (kozi również świetnie pasuje)
-puszka tuńczyka w sosie własnym


 Miksujemy jajo, mąkę i wodę. Mąkę można przesiać, żeby była delikatniejsza.
Smażymy dość grube naleśniki.
Na środek placka kładziemy po plastrze sera i część tuńczyka. Zawijamy jak krokiety.
Można je nadziać po ściągnięciu z patelni, albo pod koniec smażenia i zawinąć, gdy są jeszcze na patelni.






Pamiętajcie, żeby wybierać prawdziwe sery, a nie wyroby ''seropodobne''! Ja sama mogę polecić ten z Hochlandu. Nigdy nie spotkałam jeszcze w żadnym sklepie żółtego sera z lepszym składem ;)







2 komentarze: