niedziela, 11 stycznia 2015

Idealny makaron z kurczakiem w delikatnym sosie szpinakowym

Dziś zapraszam na kolejny przepis z makaronem i kurczakiem w roli głównej!
Choć, tak naprawdę, gwoździem programu w tym daniu jest delikatny sos szpinakowy.

Składniki: (jak zawsze podaję na porcję, jaką robiłam dla siebie)
-pierś kurczaka 150g
-makaron żytni razowy 50g
-5 kulek mrożonego szpinaku (można zastąpić świeżym - myślę, że wyjdzie około 150-200g świeżego)
-120g jogurtu naturalnego (może być gęsty, typu greckiego)
-2 ząbki czosnku (wedle upodobań)
-ewentualnie przyprawy według uznania - ja nie dodaję



Makaron gotujemy al dente, według zaleceń na opakowaniu.
Na patelnię wrzucamy szpinak i rozdrobniony czosnek. Razem dusimy, aż szpinak się rozmrozi całkowicie. Kurczaka kroimy w kostkę i smażymy. Łączymy ze szpinakiem.
Szykujemy sos jogurtowy: do jogurtu dodajemy stopniowo 2-3 łyżki szpinaku z kurczakiem i mieszamy - w ten sposób hartujemy jogurt, przez co nie zważy się nam on na patelni. Wlewamy na patelnię i na najmniejszym płomieniu gazu, wszystko razem mieszamy. Dodajemy makaron.
Gotowe :)
Smacznego!








Pozdrawiam! :)






2 komentarze:

  1. aaaa pyszności uwielbiam makaron i szpinak:)

    OdpowiedzUsuń
  2. super, uwielbiam makaron ze szpinakiem :)

    OdpowiedzUsuń