piątek, 28 listopada 2014

Pomysł na szybką kolację ze znajomymi i nie tylko - zapiekany szpinak!

Dziś mam dla Was propozycję jak zwykle bardzo prostą :)
Małe zapiekanki ze szpinaku są super pomysłem, np.  gdy na kolacji gościcie znajomych,
ale to także świetna propozycja na leniwe, niedzielne śniadanie czy przekąskę.
Znów szpinak - mówiłam, że go uwielbiam!



Przepis:
Potrzebujemy foremek do wypieków i w zależności, jakiej wielkości są te foremki i ile ich weźmiemy, tyle szpinaku potrzebujemy - może być świeży, może być wcześniej rozmrożony.
Dusimy go na patelni z czosnkiem.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Każdą foremkę napełniamy szpinakiem, w środku robimy wgłębienie i wlewamy do niego jajko.
Trzymamy w piekarniku ok.10-18 min, aż jajko się zetknie. Żółtko warto troszkę rozciąć.
Przy końcu pieczenia można dodać trochę sera żółtego/mozzarelli/sera feta.
Wyciągamy z piekarnika i wyjadamy z foremek.
Smacznego! :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz